sobota, 5 listopada 2011

fajne przepisy

Rodzaje chleba

Arturforum, ID wpisu: 6443 / 1682

Idąc do sklepu czasami zastanawiamy się który chleb wybrać. Tak wiele jest jego rodzajów, że z pewnością nie wszyscy o niektórych słyszeli. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Podstawowe rodzaje chleba. Najpopularniejszym chyba i najbardziej znanym jest biały chleb. Przepisy kulinarne na niego są bardzo proste. Piecze się go z mąki pszennej wymieszanej pół na pół żytnią. Najlepiej smakuje świeży. Ciemny chleb piecze się również z mąki pszennej i żytniej, ale w innych proporcjach. Chleb razowy jest robiony z drobno mielonego ziarna. W smaku jest bardziej pikantny i lekko kwaskowaty. Jest pulchny i miękki. Ma więcej witamin. Im jest bardziej ciemny, tym dłużej pozostaje świeży. Popularne są też chleby z kilku rodzajów mąki. Jeśli mamy do czynienia z chlebem, w którego skład wchodzi 51% mąki żytniej, to jest to chleb żytni z domieszką innej mąki. Chleb wiejski oraz regionalne odmiany chleba piecze się także z równych rodzajów mąki. Pieczywo z przewagą mąki pszennej jest bardziej delikatne, a z przewagą mąki żytniej - bardziej pikantne w smaku. Pełnoziarnisty chleb występujący w wielu odmianach oraz ciemnobrązowy z mąki pełnego przemiału pozostają najdłużej świeże oraz zawierają mnóstwo składników odżywczych. Specjalne rodzaje chleba. Do chleba można dodać nasiona sezamu, maku, ziarna zbóż, siemię lniane, kiełki pszenicy, otręby, rodzynki i orzechy. Graham należy do tradycyjnych gatunków chleba. Jest pieczony z mąki pszennej i ma orzechowy posmak. Chleb razowy z dodatkiem mąki pełnego przemiału ma słodkawy i korzenny aromat. Chleb z ziaren pszenicy jest lekko słodkawy. Gdy jest pieczony dłużej, nabiera korzennego smaku. Pumpernikiel zachowuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz